مراحل سفت کاری در ساختمان سازی

مراحل سفت کاری ساختمان

استعلام سریع

فهرست مطالب

ساختمان‌سازی همچون بسیاری از فعالیت‌های دیگر نیازمند رعایت اصول و فرایندهای مهندسی است. تا در طی زمان دچار آسیب نگردد. علاوه برآن می‌دانید که اهمیت ساختمان‌سازی به طور ویژه به علت ارتباط مستقیمی که با جان انسان‌ها دارد، دو چندان می‌باشد. همچنین باید اصول و قواعد مهندسی در آن به طور کامل رعایت شود تا در هنگام حوادث مختلف از جمله سیل، زلزله و یا آتش سوزی به سرعت رو به ویرانی نرود.

چگونه ساختمان بسازیم؟

با توجه به اهمیت زیاد ساختمان‌سازی، یک رشته مجزا برای آن در دانشگاه وجود دارد. تا علاقه‌مندان به این حوزه بتوانند تحصیلات آکادمیک را گذرانده و با آمادگی کامل وارد بازار کار شوند. تخصص، در ساختمان‌سازی از جمله مهم‌ترین نکاتی است که یک سازه را از یک زمین خام به ساختمان تبدیل می‌کند. البته ممکن است ساختن ساختمان به تنهایی بدون هیچ گونه تخصصی نیز انجام گیرد، اما پرواضح است که نتیجه نمی‌تواند سازه‌ای پایدار و اصولی باشد و با اولین مشکل فروخواهد ریخت.

مراحل سفت‌کاری ساختمان

در حالت کلی ساختمان‌سازی را می‌توان به دو بخش اصلی سفت‌کاری و نازک‌کاری تقسیم کرد.

سفت کاری ساختمان چیست؟ در بخش سفت‌کاری، که به تفصیل به شرح آن و مراحل مختلفش خواهیم پرداخت، به کلیه فعالیت‌هایی که از ابتدای ساخت زمین تا ایجاد اسکلت اولیه و اصلی ساختمان انجام می‌گیرد، سفت‌کاری ساختمان گفته می‌شود. سپس در ادامه هر گونه کاری که جهت زیباسازی و ایجاد رفاه بیشتر برای ساکنان انجام شود، نازک‌کاری است. سفت‌کاری ساختمان، مراحلی را شامل می‌شود که سازه را از یک زمین خام تا ایجاد چهارچوب اصلی و سقف که شاکلۀ اصلی سازه را می‌سازند، ایجاد می‌کند.

از آن‌جایی که ساخت بنا نیاز به انجام مراحل به صورت اصولی و مهندسی شده دارد، فرایند ساخت باید به صورت مرحله به مرحله و طبق محاسبه پیش برود، تا مشکلی برای آن ایجاد نگردد. به عنوان مثال به انجام فعالیت‌هایی همچون، خاک‌برداری، بتن‌ریزی، آرماتوربندی، ساخت تیر و سقف بنا و در نهایت تیغه‌چینی یا ایجاد دیوار که چهارچوب اولیه ساختمان را به وجود می‌آورد، مراحل سفت‌کاری گفته می‌شود. در ادامه گچ‌کاری، ساخت تاسیسات ساختمان، برق‌کاری و سیم‌کشی و در نهایت ایجاد نمای ساختمان و دکوراسیون داخلی از جمله موارد نازک‌کاری محسوب می‌شوند.

معرفی سفت‌کاری در صنعت ساخت و ساز
معرفی سفت‌کاری در صنعت ساخت و ساز

معرفی سفت‌کاری در صنعت ساخت و ساز

تفاوتی نمی‌کند که ساختمان چگونه است و یا به چه منظور قرار است بنا شود، روش کلی و اصول ساخت برای هر نوع سازه، موارد یکسانی دارد که باید رعایت شوند. البته که در جزییات لازم به ایجاد تغییراتی خواهد بود. با توجه به آن‌چه تا کنون بیان شد می‌دانید که سفت‌کاری از مراحل اصلی و اولیۀ ساخت و ساز است.

می‌توان سفت‌کاری در صنعت ساخت‌وساز را شبیه به استخوان‌بندی بدن انسان دانست. تا زمانی که این اسکلت در بدن یا ساختمان ایجاد نشود، نمی‌توان به سازه‌ای مستحکم و مستقر دست پیدا کرد. در نتیجه مراحل سفت‌کاری باید به ترتیب انجام گیرند تا در نهایت ساختمان مورد‌نظر حاصل گردد.

در ابتدا باید زمین مورد بررسی قرار گیرد تا خاک، ابعاد و همچنین نقشه‌ای که قرار است مطابق با آن ساخت انجام شود، به دست آید. سپس کندن زمین به منظور خاک‌برداری و ایجاد پی انجام می‌گیرد. در ادامه بتن‌ریزی و مسطح ساختن آن ایجاد شده تا پی، بتواند بار اصلی وزن ساختمان را به دوش بکشد. در نهایت ایجاد اسکلت ساختمان و ساخت تیغه دیوارها و سپس سقف انجام خواهد شد. در این مرحله می‌توان گفت که سفت‌کاری سازه تمام شده و نوبت به مراحل نازک‌کاری می‌رسد.

 

خاک‌برداری اولین مرحله سفت‌کاری

در اولین مرحله از سفت‌کاری ساختمان، نیاز به کندن زمین و یا خاک‌برداری که در اصطلاح به آن گودبرداری نیز گفته می‌شود، می‌باشد. این امر به علت رسیدن به یک سطح مستحکم جهت ایجاد پی ساختمان و همچنین از بین بردن خاک نامطلوب از سطح زمین می‌باشد. در صنعت ساختمان‌سازی چندین نوع خاک وجود دارد که لازم است شناخت کافی از آن‌ها را به دست آورد. هر نوع خاک ویژگی‌های خاص خود را دارد که آن را برای مصرف خاصی مناسب می‌کند.

خاک نباتی

اولین نوع خاک، خاک نباتی است. این خاک حاوی قسمت‌هایی از گیاهان می‌باشد که برای کشت و کشاورزی مناسب بوده اما برای ساخت و ساز نامطلوب می‌باشد.

خاک دستی

خاک بعدی را می‌توان با عنوان خاک دستی معرفی کرد. خاک دستی حاوی نخاله‌ها و موادی است که از کندن زمین به منظور خاک‌برداری ایجاد شده است و این مورد نیز برای ساخت وساز مناسب نخواهد بود.

خاک دانه‌ریز مقاوم

در دسته بعدی خاک دانه ریز مقاوم قرار می‌گیرد که همان خاک طبیعی و مناسب می‌باشد و دارای چسبندگی خوب و بافت ریز می‌باشد. پس از رسیدن به این نوع خاک عملیات گودبرداری با سرعت پایین‌تری پیش خواهد رفت، که به علت انسجام بالای آن است.

آماده‌سازی بستر و بتن در ساختمان سازی

پس از آن که مرحله خاک‌برداری به اتمام رسید، باید سطح و بستر زمین آماده شود. این کار با استفاده از نوعی بتن با نام مِگِر انجام می‌گیرد. بتن مِگر از ترکیب آب و سیمان و سنگ‌دانه ایجاد می‌شود که میزان سیمان آن در هر متر مکعب برابر با ۱۰۰ الی ۱۵۰ کیلوگرم می‌باشد. بتن مِگر سطحی صاف و یک‌دست و مناسب برای تحمل بار اصلی ساختمان ابجاد می‌کند که ضحامت آن در حدود ۱۰ سانتی‌متر خواهد بود. در ادامه پس از خشک شدن بتن مگر، برای مرحله دوم آماده می‌شوند که شامل آرماتوربندی، قالب‌بندی و بتن‌ریزی مرحله دوم است.

این مراحل با توجه به نقش مهمی که در ساختمان دارند باید کاملا طبق محاسبات و اصولی انجام گیرند. میلگردهای استفاده شده در این مرحله باید کاملا بر اساس تعداد، قطر، میزان فاصله از یکدیگر و نوع قرارگیری مناسب باشند. سپس بتن‌ریزی ثانویه انجام می‌گیرد که پس از آن باید به پی ساختمان فرصت کافی برای خشک شدن داده شود. بسته به شرایط اقلیمی و آب و هوایی منطقه به طور میانگین چیزی حدود ۲ هفته طول می‌کشد تا پی ساختمان آماده و خشک شود. به این مرحله اجرای فونداسیون نیز گفته می‌شود.

اسکلت بندی در ساختمان
اسکلت بندی در ساختمان

بتن ریز و اسکلت‌بندی ساختمان

در مرحله بعدی می‌توان سراغ احداث اسکلت ساختمان رفت. اسکلت ساختمان می‌تواند بتنی و یا فلزی باشد که با توجه به ویژگی‌های هر کدام، نوع ساختمان، میزان هزینه، درخواست مالک و در نهایت صلاح‌دید معمار تعیین گردد. هر کدام از اسکلت‌های نام برده شده دارای ویژگی‌ها، مزایا و معایبی هستند که کمک می‌کنند تا افراد بتوانند بهترین انتخاب را از میان آن‌ها داشته باشند. در ادامه ویژگی‌های کلی از هرکدام را بیان می‌کنیم.

اسکلت بتنی درساختمان سازی

  • هزینه پایین‌تری نسبت به نوع فلزی دارد.
  • امکان ساخت و قالب‌گیری آن به شکل‌های دلخواه مختلف وجود دارد.
  • این اسکلت با انواع شرایط آب و هوایی سازگار است
  • میزان دسترسی به آن ساده‌تر می‌باشد.
  • بتن در برابر آتش مقاومت بالاتری از خود نشان می‌دهد و سختی بیشتری دارد.

اسکلت فلزی

  • مقاومت و انعطاف‌پذیری بالاتری دارد.
  • اجزای آن بر خلاف نوع بتنی از پیش ساخته شده است.
  • استفاده از آن سرعت اجرای پروژه را افزایش می‌دهد.
  • با استفاده از اسکلت فلزی می‌توان انواع طرح‌های معماری را اجرا کرد.
  • میزان بار مرده و سنگینی ساختمان را کاهش داد.

انتخاب هر یک از این دو بسته به کارایی و مزایا و معایب آن‌ها امکان‌پذیر است.

اجرای سقف در ساختمان سازی

اجرای سقف یکی از آخرین مراحل سفت‌کاری ساختمان است که پس از انتخاب و اجرای اسکلت ساختمان ایجاد می‌شود. در ابتدا باید روی پایه‌هایی که از قبل مشخص شده‌اند، تیرچه ریخته شود و سپس فواصل میان آن‌ها با بتن‌ریزی پر گردد. میل‌گردهای حرارتی از جمله مصالح مصرفی در اجرای سقف هستند که باید به خوبی و با دقت فراوان نصب شوند. پس از خشک شدن بتن‌ها، نوبت به اجرای سقف و دیوارکشی می‌رسد.

در نهایت نیز با تیغه‌کشی ساختمان، سفت‌کاری به طور تمام و کمال به پایان رسیده است و نوبت به مراحل نازک‌کاری می‌رسد.

اجرای سقف از جمله مواردی است که هم در مرحله سفت‌کاری و هم در مرحله نازک‌کاری نیاز به کار داشته و اهمیت فوق‌العاده‌ای برخوردار است. زیباسازی سقف در مرحله نازک‌کاری با استفاده از گچ‌کاری و سپس رنگ‌آمیزی آن و یا ساخت سقف‌های کاذب مانند کناف، انجام گرفته که در دکوراسیون داخلی بسیار مورد توجه قرار می‌گیرد.

خرید سنگ ساختمانی

در مراحل نازک‌کاری از جمله ساخت نمای ساختمان و همچنین اجرای دکوراسیون داخلی، سنگ‌ها بسیار مورد استفاده قرار می‌گیرند. خرید سنگ ساختمانی نیازمند شناخت نسبی از سنگ‌ها، ساختار، کاربرد و تناسب آن‌ها با نوع استفاده آن خواهد بود.

هر سنگ با توجه به ترکیبات و شرایط ساخت خود، دارای ویژگی‌های منحصربه‌فردی است و این ویژگی‌ها در نهایت هر کدام ار آن‌ها را برای کاربرد خاصی مناسب می‌کند.

برای مثال سنگ‌های با تخلخل بالا، برای ساخت و استفاده در نمای ساختمان‌ها به ویژه در مناطق مرطوب و پربارش، انتخاب خوبی نیستند. زیرا این نوع از سنگ‌های ساختمانی رطوبت را به سرعت جذب کرده و درون بافت خود حفظ می‌کنند. که در نهایت نیز منجر به پوسیدگی و تخریب سازه خواهد شد. از همین رو پیشنهاد می‌شود برای خرید سنگ ساختمانی ابتدا اطلاعات لازم را به دست آورید و یا با یک مشاور مجرب مشورت کرده و سپس خرید خود را انجام دهید.

مرکز فروش سنگ نما

در این مقاله از سنگیران مرکز فروش سنگ ساختمانی که با عنوان مراحل سفت‌کاری ساختمان خدمت شما عزیزان ارائه شد، به معرفی مراحل سفت‌کاری در ساختمان‌سازی و توضیح جزء به جزء هر کدام پرداختیم.

سفت‌کاری در ساختمان‌سازی از مراحل اصلی و اولیه بوده که کیفیت اجرای آن به کیفیت نهایی سازه می‌انجامد. این مراحل باید کاملا مطابق با محاسبات و اصول مهندسی شده و به صورت کاملا دقیق پیش برود تا اشکالی در ساختمان ایجاد نگردد. بررسی زمین، نقشه‌کشی، شناخت نوع خاک، خاک‌برداری، بتن‌ریزی و ساختن پی، ایجاد بستر ساختمان و ساخت اسکلت آن همگی مراحل سفت‌کاری محسوب می‌شوند.

همچنین اشاره کردیم که دو نوع اصلی از اسکلت ساختمان وجود دارد که هر کدام ویژگی‌ها، مزایا و معایب خاص خود را دارند که باید با توجه به نوع ساختمان و منطقه‌ای که در آن ساختمان‌سازی انجام می‌گیرد، مناسب‌ترین آن را انتخاب و اجرا نمود. در نهایت پس از اجرای سقف و تیغه‌کشی می‌توان گفت که ساختمان به مرحله نازک‌کاری رسیده است. درقسمت نازک‌کاری استفاده و خرید سنگ ساختمانی با توجه به نوع استفاده مورد توجه و بحث قرار می‌گیرد که بهار است با شناخت کافی انجام شود. پس از تکمیل نازک‌کاری ساختمان آماده بهره‌برداری خواهد بود.